وظایف انباردار چیست و چگونه باید موارد ایمنی و بهداشتی را رعایت کند؟

انبارداری در ظاهر شغل بسیار راحتی به نظر می رسد اما به دلیل حفظ و نگهداری اکثر مواد اولیه و کالاهای ضروری هر شرکت در انبار، انبارداری در سال های اخیر  جز دسته شغل های پر اهمیت شناخته شده است. یکی از مهمترین وظایف انباردار رعایت نکات ایمنی و بهداشتی است که در ادامه مفصلا در مورد آن و سایر وظایف انباردار توضیح می دهیم.

 

انباردار نیز مانند هر حرفه دیگر باید قبل از آغاز به کار در انبار در یکسری دوره­های آموزشی شرکت کند. در این دوره­ ها با نحوه صحیح بلند کردن کالا­ها، نحوه استفاده از لیفتراک و… آشنا می شود. یکی از مهمترین وظایف انباردار رعایت نکات ایمنی و بهداشتی است. مسائل بهداشتی در هر انبار تحت تاثیر نوع ماده مورد نگهداری در انبار و شرایط اقلیمی منطقه در نظر گرفته می­شود.

رعایت مسائل ایمنی در انبار

برای این که فرد تازه به کار گرفته شده در امر انبارداری با وظایف یک انباردار آشنا شود لازم است دوره های آموزشی جهت آموزش نحوه صحیح بلند کردن کالا ها، نحوه استفاده از لیفتراک و کامیون با رعایت نکات ایمنی برای فرد برگزار شود.

همچنین باید به کلیه کارگران موجود در انبار آموزش داده شود تا چنانچه مواد شیمیایی وارد انبار می شود چطور با آن برخورد کنند برای مثال اطلاعات کافی در خصوص آن ماده شیمیایی به فرد داده شود و به فرد تذکر داده شود تا حتما نکات ایمنی نوشته شده روی بسته مواد شیمیایی را به دقت مطالعه و رعایت کند.

همچنین شرایط نگهداری مواد شیمیایی مانند نور، دما و رطوبت را روی بسته مطالعه و اجرا نماید.  از مهمترین وظایف یک انباردار این است که به کارکنان خود آموزش دهد تا در زمان استفاده از مواد شیمیایی استفاده از لباس محافظ، دستکش و عینک محافظتی را فراموش نکند.

همچنین در کنار تمرین نکات ایمنی برای کارگران بویژه کارگرانی که کار های سخت فیزیکی انجام می دهند لازم است زمان های استراحت نیز برای آن ها در نظر گرفته شود تا به بدنشان آسیب نرسد.

رعایت مسائل بهداشتی در انبارداری

انباردار باید به دنبال راههایی برای جلوگیری از ورود موش ها به داخل انبار باشد

منظور از رعایت بهداشت کنترل عوامل موثر در انتقال بیماری ها  می باشد یا منظور از رعایت بهداشت را می توان به کنترل عوامل محیطی جهت ایجاد شرایط مطلوب برای آن کالا در نظر گرفت تا کالا فاسد نشود و شرکت متحمل خسارت نگردد. در انبارهای بزرگ مانند انبار موجود در بنادر جمعیت جوندگانی چون موش می تواند به راحتی افزایش پیدا کند. موش ها با خوردن مواد غذایی، آلوده کردن بسته های مواد غذایی با ادرار و مدفوع و همچنین پاره و سوراخ کردن بسته ها خسارات جبران ناپذیری را ایجاد می کنند.

اگر انباردار مواد غذایی هستید این مطب را حتما بخوانید

انبارداری مواد غذایی

از مهمترین وظایف انباردار در چنین محل هایی استفاده از راههای جلوگیری از ورود موش ها به داخل انبار و تلاش برای از بین بردن موش ها با استفاده از روش های مختلف است. بعد از موش ها حشرات و پرندگان بزرگترین تهدید برای آلودگی مواد غذای در انبار محسوب می شوند. حضور حشرات در انبار می تواند تهدید جدی برای حبوبات و فساد آن ها باشد. از دیگر وظایف انباردار این است که کلیه کالاهایی که وارد انبار می شوند را مورد بررسی قرار دهد تا هیچگونه آلودگی نداشته باشد.

برای جلوگیری از فساد مواد موجود در انبار، انباردار باید سیستم تهویه، سیستم حرارتی و برودتی مناسبی را برای انبار تهیه و تنظیم کند.

آشنایی با اصول چیدمان صحیح در انبارداری

انباردار باید کالاهای سبک را در قفسه های بالا قرار دهد و کالاهای سنگین را همیشه در قفسه های پایین قرار دهد

از سایر وظایف انباردار آشنایی با نحوه چیدمان اقلام است که یک چیدمان درست می توان احتمال آسیب پذیری اقلام را کاهش دهد. اصول چیدمان اقلام در انبار شامل موارد زیر است:

  • انباردار باید کالاهای سبک را در قفسه های بالا قرار دهد و کالاهای سنگین را همیشه در قفسه های پایین قرار دهد تا در نتیجه سقوط آن حادثه ای رخ ندهد.
  • لوازم برقی توسط انباردار باید بدون این فشاری به آن ها وارد شوند در انبار چیده شوند.
  • انباردار باید دقت کند که برخی وسایل مانند باک بنزین نباید به هیچ وجه روی هم قرار
  • بگیرند چون روی هم قرار گرفتن باک بنزین سبب از کار افتادن آن می شود.
  • برخی قطعات مانند رادیاتور باید حتما در داخل کارتن قرار بگیرند و انبار شوند در غیر این صورت ممکن است از کار بیفتد.
  • آویزان کردن، نوارهای دور در و تسمه چنانچه بدون بسته هستند باید از جهتی صورت
  • بگیرد که پلاستیکی و غیر برنده هستند.
  • از وظایف انباردار در زمان انبار کردن درب و قطعات بدنه این است که بین این قطعات لایه را
  • قرار دهد تا خط و خش روی آن ها نیفتد.

وظایف مسئول انبار کارخانه

از وظایف انباردار می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دریافت و اجرای دستورات مافوق
  • رعایت اصول ایمنی و بهداشتی در انبار کارخانه
  • ارائه گزارشات روزانه در خصوص موجودی مواد اولیه موجود در انبار
  • حفظ موجودی مواد اولیه و شارژ آن
  • رعایت اصول چیدمان مواد موجود در انبار
  • تهیه درخواست مواد از واحد بازرگانی بر اساس کاردکس انبار

آموزش های انبارداری

لازم است هر انبارداری در دوره های مختلف انبارداری شرکت کند تا بتواند به خوبی مدیریت کارهای انبار را به عهده بگیرد. این دوره های آموزشی در خیلی از مراکز معتبر آموزشی برگزار می گردد و بعد از اتمام دوره و کسب دانش و مهارت لازم به فرد مدرک مدیریت انبارداری داده می شود.

در این دوره ها فرد با تعریف انبارداری، کدگذاری کالا، نحوه ورود و خروج کالا از انبار، کنترل موجودی کالا در انبار، مراحل سفارش خرید کالا، حمل ونقل و وسایل حمل و نقل کالا، نحوه جابجایی کالا در انبار آشنا می شود.

20 فرم اصلی انبارداری که هر انباردار با آن سرو کار دارد

نمونه فرم های انبارداری

وظایف انباردار کارگاه ساختمانی

در انبار کارگاه ساختمانی نیز مانند انبار سایر مشاغل پروژه ای  کالا های مورد نظر تهیه می شود و به تدریج از انبار به محل اجرای پروژه منتقل می شود. مراحل ورود کالا به انبار شامل خرید کالا، برگشت از فروش، برگشت از مصرف، دریافت کالا از کارفرما و… می باشد. مراحل خروج کالا نیز شامل مصرف، فروش، مرجوع کالا، حواله به پیمانکار ، ضایعات و … است.

در انبار کارگاه ساختمانی کلیه کالا های تهیه شده با هدف مصرف در پروژه تهیه می شود و بخش خیلی کمی از آن شاید به فروش برسد. اگر قصد دارید به عنوان انباردار کارگاه ساختمانی کار می کنید بد نیست با اصطلاح حواله به پیمانکار و دریافت از کارفرما آشنا شوید.

در کار های پروژه ای معمولا کالا بوسیله کارفرما تهیه می شود و به انبار ذخیره کالا پیمانکار منتقل می شود و در محل اجرای پروژه مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین لازم است میزان ورود و خروج کالا در انبار کارفرما و پیمانکار مشخص باشد که این ورود و خروج تحت عنوان حواله به پیمانکار یا دریافت/رسید از کارفرما ثبت می گردد.

وظایف انباردار پروژه

از وظایف انباردار پروژه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • شرکت در دوره های آموزشی برنامه ریزی شده برای انباردار در شرکت
  • تحویل کالاهای به امانت گرفته شده و ثبت ورود و خروج این کالا ها
  • چنانچه تجهیزاتی نقص پیدا کرده و نیاز به تعمیر دارد باید گزارش آن را به مسئول انبار بدهد
  • کنترل شرایط محیطی انبار، نگهداری و مراقبت از کالاهای موجود در انبار
  • ارائه پیشنهاد در خصوص انبار به مسئول مافوق و کسب آگاهی از فرصت ها و ریسک های فرایندهای انبار
  • جلوگیری از استعمال دخانیات و ورود افراد غیر مجاز به داخل انبار
  • حفظ نظم و ترتیب انبار
  • برچسب گذاری و تخصیص کد کالا روی اقلام موجود در انبار
  • پاسخگویی به مراجعین انبار

سخن پایانی

در این مقاله سعی کردیم وظایف یک انباردار در هر حوزه را به شما بیان داریم و مواردی که یک انبار دار باید رعایت کند را بگوییم.  لازم است قبل از انتخاب انباردار حتما مواردی که گفتیم را به او توضیح دهید و او را کامل با وظایفش آشنا کنید.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.