کدگذاری چیست؟ معرفی انواع روش های کدگذاری در انبارداری

یکی از روش های کنترل و شناسایی کالا و اقلام در همه انبار ها، کدگذاری می باشد. استفاده از این روش به دلیل راحتی شناسایی و ثبت و کنترل در سیستم های انبارداری استفاده می شود. این روش یکی از مرسوم ترین روش های ثبت و شناسایی کالا در انبارداری می باشد که در تمامی کشور ها مورد استفاده قرار می گیرد.

کدگذاری چیست؟

در سیستم انبارداری منظور از کدگذاری ، کد شناسایی کالا یا به اختصار کد کالا به منظور شناسایی و تشخیص تک تک کالاهایی که در انبار نگهداری می کنید می باشد. در این مقاله قصد داریم برای شما مفهوم کدگذاری را شرح دهیم.

کدگذاری چیست

اگر شما می خواهید در حوزه انبارداری برنامه نویسی انجام دهید باید این نکته را بدانید که افزایش و بالا بردن سطح دانش درباره نحوه کدگذاری اقلام و کالاها علاوه بر اینکه یک امر ضروری است،بلکه به شما در انبار و کنترل کردن کالاها به طور صحیح کمک زیادی خواهد کرد.

در همین زمینه مطالعه کنید:

کدینگ چیست؟

4 نوع رایج کدینگ در ایران که باید آن ها را بشناسید!

جدیدترین سیستم های کدگذاری نوین در سال 2022

 

در بسیاری از شرکت ها به جای کد کالا از اسامی مانند: پارت نامبر، کد محصول، SKU و یا شماره محصول استفاده می کنند. اما این اسامی هر چه که باشند برای سیستم انبارداری شما نیاز است. اگر شما نتوانید در سیستم به صورت کامل هر کالا را شناسایی کنید نمی توانید وضعیت نگه داری و محل آن کالا را ثبت کنید.

روش های کدگذاری

استفاده از روش های کدگذاری برای هر سازمان به عوامل مختلفی بستگی دارد که در زیر به چند نمونه از آن ها اشاره شده است.

  • ظرفیت و مقدار کالاها در انبار
  • نوع و میزان اقلام موجود د ر انبار
  • میزان ورود و خروج کالا ها
  • مقرارت و سیاست ها سازمان
  • میزان مصرف یا مراحل انجام کار

انواع روش های کدگذاری

انواع و روش های کدگذاری در انبارداری

  •  ساده با روش اعداد ترتیبی

در این روش کالاهای انبار به ترتیب ورود به انبار شماره گذاری می شوند (مثل 1 و 2 و 3… ) این روش بیشتر در گذشته برای انبارهایی استفاده می شده که تعداد اقلامشان محدود بوده است.

از مهم ترین مشکل این روش این بود که نمی توانستید دو کالای مشابه را در صورت جدیدالورود بودن آن با یک کد در کنار هم قرار دهید که این مشکل با استفاده از روشی مثل -2-420-23-… حل شد. در این روش اعداد بین آنها که کد کالای مشابه با شماره های قبل و بعد از آن است را نشان می دهد.

  •  اعداد گروهی

در این روش تمامی کالاهای انبار را به چند گروه کلی تقسیم می کنیم. مثلا 200 قلم کالای x را در 5 گروه تقسیم بندی می کنیم لذا تعداد کالاها در هر گروه می شود 40=5÷200 . یعنی 40 قلم کالا در یک رده قرار می گیرد.

با30%شماره اضافی هر رده شامل70قلم کالا می گردد که از شماره 40تا70جهت کالاهای جدیدالورود می باشد بهمین ترتیب در هر رده 30%شماره اضافی از کل تعداد موجودی در هر رده در نظر گرفته می شود و رده دوم از 71 شمارش می شود و رده سوم از 101 .

  •  اعشاری یا روش دیوئی یا دهدهی

این روش عدد و اعشار بیشتر در کتابخانه ها متداول می باشد. برای مثال کد 8/25/16 عدد 16 بیانگر گروه کتاب و دو رقم دوم یعنی 25 نمایانگر نام مولف و عدد 8 نشانگر نام کتاب است.

  •  حروفی یا الفبایی

در روش حروف الفبایی از حروف و یا اعداد و حروف مرکب استفاده می شود که گروه اصلی با یک حرف و گروه فرعی و اصل کالا از حروف دیگر یا اعداد مشخص می شود.

  •  استفاده از حروف اول نام کالاها ( نیمونیک)

در روش نیمونیک که برای انبارهایی با موجودی کم بکار می رود نام کالا یا مشخصات آن را به اختصار بیاد ما می آورد مثل صمت (صنعت، معدن، تجارت) که این روش نیازمند حضور ذهن خوب کارکنان در سیستم انبارداری است.

  • روش مخفی

در این روش ارقام و یا حروفی که جهت کد گذاری استفاده می شود اول دارای معنی و مفهوم خاص بوده و درک آنها مستلزم شناخت قبلی یا رجوع به راهنما خواهد بود مثل علایمی که در خودرو های نظامی از آنها استفاده می شود.

  •  کدینگ ویژه

این روش برای طراحی و کد گذاری اقلام انبار بنا به نیاز سازمان است که اقدامات زیر باید جهت انجام آن صورت گیرد:

  1. لیست برداری از انواع اقلام موجود و آتی انبار بدون نوشتن اطلاعات دقیق اقلام
  2. گروه بندی کالا یا اقلام انبار
  3. تخصیص شماره به تک تک گروه ها پس از تعیین گروه های اصلی و فرعی
  4. لیست برداری کامل و شماره گذاری تمام اقلام
  5. تهیه دفتر راهنمای اقلام انبار

 

  •  کدینگ استاندارد
برای مطالعه بیشتر وارد لینک شوید

4 اصل و استاندارد بسته بندی و انبارداری در سال 2021

در کدگذاری اقلام انبار به چه نکاتی باید توجه کرد؟

  • برای تمامی کارکنان انبار ساده و قابل درک باشد.
  • با احتیاجات مختلف سازمان مطابقت داشته و نیاز آنها را به راحتی تأمین نماید.
  • دارای انعطاف‌ باشد و با تغییرات مانند کاهش یا افزایش تعداد اقلام کالاهای مورد نیاز قابل تطبیق باشد.

کدگذاری چه فوایدی دارد؟

کدگذاری در انبارداری را می توان ضروری ترین و مهم ترین بخش انبارداری دانست زیرا که با انجام صحیح آن می توان از هدر رفت زمان و انرژی و سرمایه جلوگیری کرد. از مهم ترین فواید کدگذاری در انبارداری عبارت اند از:

  1. جلوگیری از صرف زمان اضافی برای شناسایی و رهگیری کالا ها
  2. کمک بسیار به جمع آوری آمار و اطلاعات کالاهای موجود و خارج شده از انبار
  3. ثبت دقیق عملیات و مراحل انجام شده بر روی تک تک کالاهای انبار
  4. سهولت در صدور سفارشات و قابل درک بودن وضعیت کالاها برای همه کارکنان سازمان

سخن پایانی

در سیستم انبارداری کدگذاری یکی از ضروری ترین و حیاطی ترین بخش ها جهت مدیریت و کنترل کالاهای انبار می باشد. برای کدگذاری انواع روش ها وجود دارد که هر سازمان براساس نیاز و سیاست های خود از آن ها استفاده می کند. در این مطلب کدگذاری و انواع آن و همچنین فواید کدگذاری در انبارداری را برای  شما شرح دادیم. اگر مطلب جدیدی درباره کدگذاری و انواع آن در انبارداری میدانید حتما برای ما در بخش نظرات ارسال کنید.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.