8 تکنیک بهینه سازی موجودی انبار در کسب و کارهای کوچک

اگر مجبور باشید مدیریت و بهینه سازی موجودی انبار را یاد بگیرید و انجام دهید، بسیاری از استراتژی‌ها، فرآیندها و تکنیک‌ها وجود دارند که می توانید از آن ها استفاده کنید. درک چارچوب کلی مورد نیاز برای استفاده از هر یک از تکنیک ها برای یک تجارت کوچک می تواند دشوار باشد.

اما مطمئناً می توان با برخی از روش های آزموده شده در صنعت، این کار را به خوبی انجام داد. کسب‌وکارهای بزرگ قبلاً محدودیت‌هایی را برای به حداقل رساندن خطای انسانی اعمال کرده‌اند، و اکنون زمان آن رسیده که کسب و کارهای کوچک نیز این کار را انجام دهند.

خب بیایید تکنیک هایی که برای بهینه سازی موجودی انبار کسب و کار کوچکمان باید انجام دهیم را باهم بررسی کنیم.در اینجا 8 نکته و تکنیک مهم را برای شما آماده کرده ایم:

یک نقشه و پلن برای مواقع اضطرار طراحی کنید.

مشکلات غیرمنتظره می توانند در هر زمان مدیریت موجودی شما را با مشکل مواجه کرده و  به فرآیندهای تجاری شما آسیب بزنند.

به عنوان مثال:

  • افزایش پیش بینی نشده فروش می تواند باعث کمبود غیر منتظره در برخی کالاهای انبار شود
  • ممکن است در برخی مواقع نقدینگی شما اجازه ندهد محصولاتی که در انبار ناموجود شده اند، خریداری و جایگزین کنید.
  • فضای انبار در برخی فصول با کمبود جا مواجه شود.
  • ممکن است گاهی شما نقدینگی دارید و سفارش کالا را هم داده اید اما تامین کنندگان به موقع کالا را تحویل نداده اند.
  • و بسیاری از مشکلات دیگر که در مواقع اضطرار ممکن است پیش آید و شما آن ها را پیش بینی نکرده اید.

آیا فکر کرده اید که اگر این مشکلات رخ دهد چگونه با آن ها برخورد خواهید کرد؟ آیا استراتژی و راهکاری برای این مواقع در نظر گرفته اید؟

به یاد داشته باشید که بهترین راهکار برای حل این مشکلات به روابط مستحکم شما با همه افراد مرتبط با تجارتتان خلاصه می شود.

رد کردن کالاهایی که ماه هاست در انبار شما هستند!

بدون شک شما هم با کالاهایی برخورد کرده اید که با گذشت ماه ها و شاید چندین سال، همچنان در انبار باقی مانده اند، مخصوصا اگر محصولات انبار شما، فروشی باشد.

تخفیفات و پیشنهادات رد نشدنی برای خارج کردن محصولات راکد در انبار

برای اینکه این محصولات را از انبار خارج کنید و سرمایه شما به صورت راکد در این کالاها نخوابد، بهتر است برای این نوع محصولات، تخفیف ها و پیشنهادات شگفت انگیز فروش، تعریف کرده و آن ها را از انبار خود خارج کنید.

موجودی انبار خود را مجدد بررسی کنید

اینکه شما از نرم افزار مدیریت و کنترل موجودی در انبار خود استفاده می کنید، کار بسیار درستی است. اما بهتر است هر از گاهی با شمارش موجودی و تطبیق آن با نرم افزار، از صحت اطلاعات آن اطمینان پیدا کنید.

سعی کنید روش های استانداری مانند بررسی نقطه ای و شمارش موجودی پایان سال را برای این کار استفاده کنید.

موجودی خود را برای دید بهتر، دسته بندی کنید

کسب و کارهایی که در انبار خود تنوع کالایی بالایی دارند، معمولا هنگام ردیابی و انجام سفارشات، با مشکلات زیادی برای پیدا کردن کالا ها مواجه هستند.

دسته بندی موجودی کالاهای در انبار

از آنجایی که ارزش همه کالاهای انبار با هم برابر نیست و یک سری از کالاهای انبار، باید همیشه در دسترس شما باشد، بنابراین سعی کنید آن ها را در دسته هایی مشابه با دسته های زیر قرار دهید:

محصولات با ارزش بالا: محصولاتی که فروش بالایی دارند و نیاز است که همیشه در دسترس باشند

محصولات با ارزش متوسط: محصولاتی که فروش متوسطی دارند اما نه به اندازه دسته اول

محصولات کم ارزش: محصولاتی که به ندرت به فروش می روند و شاید ماه ها به آن ها مراجعه نکنید.

از روشی که مناسب کسب و کار شماست برای کنترل موجودی استفاده کنید

روش های مختلفی برای کنترل موجودی وجود دارد. شما باید بر حسب کسب و کار خودتان، مناسب ترین روش را انتخاب کنید. مثلا کسب و کارهایی که محصولات آن ها فاسد شدنی هستند باید از استراتژی FIFO استفاده نمایند. این استراتژی به این شکل است که کالاهای قدیمی تر باید زودتر از کالاهای دیگر از انبار خارج گردند.

یا مثلا برای کالاهای سنگین از روش LIFO که دقیقا نقطه مقابل FIFO هست استفاده کنید. در این روش کالاهایی که سنگین هستن در انتها و یا در زیر کالاهای دیگر قرار میگیرن و ترتیب خروج کالاها از انبار به این صورت است که کالاهایی که آخر از همه وارد شده اند اول از همه خارج می شوند.

یک چارچوب مدیریت موجودی با برنامه و منسجم داشته باشید.

برای اینکه یک چارچوب مدیریت موجودی منسجم و کارآمد داشته باشید نیاز است که عوامل مختلفی دست به دست هم دهند و فرایندهای مختلفی به صورت منظم صورت گیرند.

خوشبختانه شما می توانید با خودکار کردن بسیاری از این فرایندها، بخشی از کارها را سریع تر و بدون اشتباه انجام دهید و روی مابقی فرایندها متمرکز شوید. استفاده از سیستم های اتوماسیون و ابزارهای انبارداری مختلف می تواند در این راه به شما کمک کند.

ابزارها و لوازم انبارداری

کدگذاری روی کالاها و اضافه کردن RFID به محصولات یکی دیگر از کارهایی است که باید انجام دهید. منابع اضافی مانند گوشی های هوشمند و دستگاه های دستی نیز اتوماسیون را تقویت می کنند. همچنین می‌توانید از سیستم های تحت شبکه و منابع ابری استفاده کنید تا از امکانات به روز بهره بگیرید.

در مورد بازار و شرایط داخلی بیشتر تحقیق کنید

شما نمی توانید تصمیمات حیاتی کنترل موجودی را بدون اطلاع از شرایط در دسترس بودن کالا و اجزا و قیمت گذاری فعلی پایین دستی و بالادستی آنها در دانش اتخاذ کنید.

در حالی که ممکن است به دست آوردن این داده ها برای شما راحت نباشد، نرم افزارهایی مانند ERP و SCM معمولاً داده های بلادرنگ داده های تامین کننده و محل فروش را برای شما تجزیه می کنند.

اما به همان اندازه که ابزارهای تجزیه و تحلیل داده‌ها می‌توانند بینش عمیق‌تری ارائه دهند، می‌توانید به داده‌های شخص ثالث قابل اعتماد نیز نگاه کنید که بینشی از شرایط حیاتی بازار مانند نوسانات تقاضای فصلی ارائه می‌دهد.

پیش بینی درست از روند بازار و ارقام فروش

اگر کسب و کارها می توانستند روندهای بازار، میزان فروش در ماه ها و روزهای آینده و مواردی از این قبیل را پیش بینی کنند، مطمئنا بسیاری از پیچیدگی های فعلی نیز در انبارداری وجود نداشت. مثلا کسب و کارها می توانستند بر اساس فروش در زوهای آینده، کالاهای خود را خریداری و انبار کنند.

اما این کار تقریبا غیر ممکن است که شما همه جوانب کار را پیش بینی و بر اساس آن موجودی خود را بهینه کنید. اما تا حدودی می توان داده های مختلف را آنالیز و بررسی کرد و این پیش بینی را انجام داد تا موجودی کالاهای خود را نیز بر اساس این داده ها بهینه کنیم. در زیر برخی از این اطلاعات و داده های حیاتی را برای شما لیست کرده ایم:

  • روند بازار
  • فروش سال به سال یا فروش در همان هفته
  • نرخ رشد سال جاری
  • قراردادها
  • اقتصاد کلان
  • فروش های فصلی
  • تبلیغاتی که قرار است در آینده انجام شود
  • و…
    فراموش نکنید که اگر فاکتورهای بیشتری به پیش بینی بهتر کمک می کنند،آن ها را نیز اضافه کنید.

کسب‌وکارها در هر اسکیل و اندازه ای که باشند، باید موجودی کالاهای خود را همیشه بهینه سازی و ارزیابی کنند تا به آنها کمک کند هزینه‌ها را مدیریت کرده و اطمینان حاصل کنند محصولات کافی در انبار برای عرضه به مشتریان وجود دارد. مدیریت موجودی موثر به کسب و کارها اجازه می دهد تا در سرمایه خود صرفه جویی کنند و جریان نقدینگی را بهبود بخشند.

به عنوان مثال، خرید محصولات یا مواد اولیه ای که شاید ماه ها در انبار شما بمانند، بجز خواب سرمایه و ضرر، سود دیگری برای کسب و کار شما ندارد و نقدینگی شما را با مشکل مواجه خواهد کرد. از سوی دیگر، نداشتن موجودی کافی برای پاسخگویی به تقاضای مشتری می تواند منجر به از دست دادن مشتری شود.

پس حتی اگر کسب و کار کوچکی دارید بهینه سازی موجودی در انبار محصولات خود را طبق مطالبی که گفته شد انجام دهید تا کسب و کار موفقی داشته باشید.

 

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.