سیستم ها و روش های کدگذاری نوین انبار در 2022

کدینگ اقلام در دنیای امروز

در این نوشتار، به الزمات ، ماژول ها و المان های یک کدینگ استاندارد اشاره شده است. آنچه حائز اهمیت است این است که ما خودمان سطح دانش و خواسته های خودمان از کدینگ را بدانیم و آن را بروز کرده و توسعه دهیم.

تفکر سنتی از کدینگ، غالبا بر مبنای یک کدینگ با امکان ساختار طبقه بندی است، بطوری که تمامی اقلام توسط یک درختواره سلسله مراتبی از کل به جزء با ارتباط منطقی قرار گرفته و تمامی مشخصات اقلام را در برگیرد. چندین اشکال به این روش وارد است،

  1. تعداد ارقام طبقه بندی بالاست و گاها به 20 رقم می رسد.
  2. اطلاعات اقلام تمام نشدنی هستند. و قرار دادن اطلاعات اقلام در طبقه بندی موجب می شود که طبقه بندی دائما در حال ویرایش باشد. ویرایش طبقه بندی به معنای تغییر کد اقلام است و سازمان ها با مشکلات سوابق سندهای مالی روبرو می کند.
  3. به دلیل تغییر و توسعه اطلاعات اقلام طراحان چنین سیستم هایی غالبا دچار مشکل هستند.
  4. به دلیل تنوع اقلام و تنوع مشخصات آنها، طبقه بندی یکسان و یکنواخت در این نوع روش وجود ندارد.
  5. برخی از طبقه بندی ها شلوغ و برخی دیگر خلوت تر هستند.

بعد از مطرح نمودن مشکلات کدینگ های سنتی، تفکر نوینی در دنیای امروز در زمینه کدینگ شکل گرفته است که به آن می پردازیم.

عناصر مهم یک کدینگ استاندارد:

  1. روش و منطق
  2. نرم افزار و ابزار کنترلی
  3. داده های استاندارد

روش و منطق کدینگ:

بطور قطع همه کدینگ های دنیا دارای یک منطق و روش کدگذاری و ثبت اطلاعات هستند. در این نوشتار توضیح اضافه ای در این خصوص ارائه نخواهد شد.

نرم افزار و ابزار کنترلی :

یکی از مولفه های مهم یک کدینگ استاندارد، وجود یک نرم افزار قدرتمند و ابزار کنترل و ثبت هوشمند داده ها می باشد. بدون شک نرم افزارهایی مانند EXCEL، Access و سایر برنامه های آماده مشابه، نمی توانند نقش یک نرم افزار تخصصی کدینگ را ایفا نمایند. لذا برای داشتن یک کدینگ مناسب، یک نرم افزار هوشمند خاص این موضوع یکی از الزمات کدینگ می باشد.

داده های استاندارد:

روش و منطق و نرم افزار کدینگ به تنهایی نمی توانند موجب طراحی و پیاده سازی کدینگ استاندارد گردند. آنچه که در این حوزه بسیار مهم است داشتن اطلاعات و بانک اطلاعاتی دقیق و استاندارد می باشد تا در کدگذاری با تکیه برآن بتوان یک سیستم کدینگ دقیق و استانداردی را برای یک سازمان طراحی و پیاده سازی نمود.

معرفی یک بانک اطلاعاتی استاندارد:

در سال 1999 موسسه ای به نام “انجمن مدیریت کدهای تجارت الکترونیکی” ECCMA[1] سیستمی تحت عنوان”فرهنگ فنی باز”  eOTD[2] را طراحی نمود. این سیستم بر پایه کدینگ ناتو طراحی شد. . هدف اصلي اين سيستم، تسهيل تبادل داد ه ها و اطلاعات مربوط به كالاها و خدمات بين خريداران و فروشندگان در سراسر دنياست، به گونه ای كه هیچکدام مجبور نباشند فرمت ها و قالب هاي اطلاعاتي خود را تغيير دهند. سیستم eOTD را پلی بین جهان صنعتی-تجاری و دنیای نظامی دانسته اند.

یکی از ویژگی های مهم این سیستم، شناسه دار کردن مفاهیم و اجزای هر مفهوم می باشد، که برای توصیف اقلام، خدمات و افراد و شرکت ها و … مورد استفاده قرار می گیرد.

مفاهیمی که در بانک eOTD استفاده است در جدول زیر آمده است:

 

ردیف عنوان انگلیسی
1 نام های اقلام Class
2 مشخصه ها Property
3 مقادیر یا ارزشهای هر مشخصه Value
4 واحدهای اندازه گیری UOM: Unit Of Measure
5 طرح ها یا فیچرها با چند مشخصه فرعی Feature
6 پول های رایج Currency
7 قالب هاب نمایش ارزش Representation
8 توصیف گرهای اندازه ها Qualifier Of Measure

برای هر مفهوم در eOTD اصطلاح یا اصطلاحات، تعاریف، تصاویر، نمادهای نوشتاری، نمادهای گرافیکی، و اختصارات در بانک اطلاعاتی ثبت می شود. افراد یا سازمان ها می توانند با پرداخت 350 تا 5000 دلار عضو این سیستم شوند. متاسفانه از ایران تاکنون هیچ شخص و یا نهادی عضو این سیستم نشده است. ولی بانک نرم افزار کدینگ شرکت پردازشگران نواندیش “سما”[3] بر مبنای eOTD طراحی شده است.

افزودن مفهوم جديد، ارائه تعريف براي مفاهيم ثبت شده، حضور در رأی گیری ها براي تصويب تغييرات، طراحي و ثبت راهنماي شناسايي خاص و … از مزاياي عضويت در این سیستم می باشد.

[1] ECCMA: Electronic Commerce Code Management Association

[2] eOTD: eccma Open Technical Dictionary

[3] سما: سیستم مدیریت اطلاعات اقلام

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.