کدگذاری سازمانی چیست؟

مقدمه

در این نوشتار، نقش کدینگ سازمانی و اثربخشی حاصل از بکارگیری چنین سیستم های کدینگی در یک سازمان، اشاره شده است.

در نوشته ی “انواع سیستم های کدینگ اقلام” به انواع کدینگ های بین المللی، ملی و سازمانی  اشاره شده است. شما می توانید بعد از مطالعه آن، این نوشته را مطالعه نمایید.

کدینگ ها به لحاظ نوع استفاده در سازمان ها به گروه تقسیم می گردند؛ کدینگ های بر مبنای تولید (IOP[1])  و کدینگ های بر مبنای تدارک (IOS[2])

کدینگ بر مبنای تولید (IOP) :

شرکت ها و واحدهای تولیدی و صنعتی، برای مدیریت محصولات، تجهیزات و قطعات یدکی تولیدی خود، نیاز به سیستم کدینگ کارآمدی دارند تا بواسطه آن بتوانند تمامی اطلاعات فعالیت های مرتبط با محصولات خود را از قبیل، برقراری ارتباط بین واحدهای مختلف مانند برنامه ریزی تولید، انبارها، حسابداری صنعتی، طرحی و مهندسی، خط تولید، فروش، خدمات پس از فروش، نمایندگی های فروش و مشتریانی که محصولات آنها را خریداری  نموده و نیاز به پشتیبانی دارند را مدیریت نمایند.

با كمك اين سيستم، ارتباطات ميان واحدها و بخشهاي ذیربط تسهيل شده و آنها می توانند با یکديگر تبادل اطلاعات نمايند. كدهاي مربوط به محصولات و اجزاي آ نها در

كاتالوگهاي فروش، كتابچه های قطعات[3]، نقشه هاي بازشده يا نقشه انفجاري محصول  )مانند نمونه شكل زیر)، راهنماها و دستورالعمل هاي استفاده، را ه اندازي، رفع اشكال و تعمير تجهيزات و اجزاي آنها به کار گرفته مي شود و مديريت زنجيره تأمین را تسهيل مي کند.

کدینگ بر مبنای تولید (IOS) :

هر سازمان بزرگی، دارای یک زنجیره تامین برای مواد، اقلام عمومی، تجهیزات و ماشین آلات،  قطعات و ابزارآلات یدکی دارد که آنها را از سازندگان، تامین کنندگان مختلف تهیه می کند. این امر به دلیل مواجهه با تنوع زیاد اقلام، به مدیریت اطلاعات اقلام و تامین کنندگان نیاز دارد.

وجود یک سیستم کدینگ کارآمد می تواند تمامی اطلاعات اقلام، تامین کنندگان، نقشه های فنی، واحدهای بکارگیری، لیست ماشین آلات و قطعات یدکی مرتبط را برای سازمان مدیریت نماید.

سیستم های کدینگ سازمانی:

اگر در یک سازمان یا شرکت، تنوع اقلام به بیش از 2000 قلم کالا برسد، اصولا مدیریت اطلاعات این اقلام و به تبع آن استفاده اطلاعات اقلام در اصطلاحا سیستم های بالا دستی دچار مشکل می گردد. بخصوص سازمان هایی که دارای پراکندگی جغرافیایی هستند، این مشکل بیشتر به چشم می خورد؛ لذا سیستم کدینگی به روز و کارآمد نیاز دارند تا اطلاعات اقلام خود را با یک زبان مشترک علمی و به طور یکپارچه ثبت، نگهداری و استفاده نمایند. تا عملیات عملیات زنجیره تامین شامل برآورد، خرید، حمل و نقل، ذخیره سازی، نگهداری و تعمیرات و سایر فرآیندهای خود را بهینه و موثر انجام دهند.

در چنین شرایطی این سازمان به شدت نیازمند یک سیستم کدینگ سازمانی به روز و کارآمد می باشد. سیستم های کدینگ شرکتی، بنا به سیاست ها، اهداف و برنامه ریزی های آن سازمان طراحی، پیاده سازی و نگهداری می شوند. لذا نسخه قابل تجویز قطعی برای یک سازمان، پیاده سازی بومی آن شرکت می باشد.

در ایران از سال 1381 تا کنون، شرکت پردازشگران نواندیش[4] توانسته است، سیستم کدینگ سازمانی کارآمدی را در شرکت ها  و سازمان های مختلف، پیاده سازی نماید.  البته سیستم های کدینگ خارجی نیز  از زمان های قدیم تاکنون، در برخی از سازمان و شرکت های ایرانی مورد استفاده قرار گرفته است. مانند سیستم کدینگ MESC که در صنعت نفت، پتروشیمی و گاز استفاده شده است.

مانند سیستم کدینگ سما(سیستم مدیریت اطلاعات اقلام) و سیستم کدینگ MESC

مربوط به شرکت Shell هلند و … .

[1] IOP: Item Of Product

[2] IOS: Item Of Supply

[3] Spare Parts Catalogue

[4]  www.pardco.com

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.