9 تا از لوازم و تجهیزات اساسی انبارداری در 2022 !!

انبارداری و شناخت فرایندهای آن به خصوص با توسعه ماشین آلات انبارداری به صورت تخصصی و مجهز شدن انبارها به لوازم انبارداری مدرن می‌تواند به انواع کسب و کارهایی که نیاز ضروری به استفاده از انبارگردانی تخصصی دارند کمک شایان توجهی داشته باشد. البته ناگفته نماند که الزاما همه انبارها نیازمند لوازم تخصصی و پیشرفته نیستند اما به هر طریق شناخت کافی از تجهیزات و انواع ماشین آلات انبارداری می تواند در راه‌اندازی و مدیریت یک انبار کارآمد تاثیر به‌سزایی داشته باشد. در ادامه تلاش خواهیم کرد در حد امکان توضیحاتی در مورد انواع تجهیزات انبارداری ارائه دهیم.

ملزومات مورد نیاز دفتری – اداری در انبارداری

مدیران و مسئولان بنگاه‌های اقتصادی همواره به گزارش‌های انبار توجه ویژه‌ای دارند. اینکه چه تعداد کالا به انبار ورود می‌خورد، چه تعداد کالا در قفسه‌ها جایگذاری می‌شود، موجودی انبار چه میزان است، بر اساس دسته بندی کدام کالاها و در چه تاریخ‌هایی به انبار وارد و از انبار خارج شده‌اند، تعداد کالاهای پردازش شده و خارج شده هر روزه از انبار چه میزان است، کالاهای مفقودی، خسارت دیده و یا مغایر چه تعداد است؛ از جمله گزارش‌های مورد نیاز مدیران محسوب می‌شوند.

بنابراین از جمله تجهیزات انبارداری برای رسیدگی به امور اداری و گزارش گیری می‌توان به اسناد انبار، دفاتر انبار، کاردکس و کامپیوتر اشاره نمود. البته شایان ذکر است ابزارهای گزارش گیری و برنامه ریزی در زمینه ملزومات اداری به مرور زمان توسعه بسیاری پیدا کرده‌اند و برنامه‌ها و پلتفرم‌های بسیار دقیق و قابل اتکایی برای مدیریت هر چه بهتر انبارها ارائه شده است. به این معنا که به واسطه استفاده از این نرم افزارها نه تنها خطای انسانی بسیار کمتر شده بلکه گزارش‌های که این ابزار ارائه کرده موجب دقت بالای برنامه‌ریزی در سطح کلان سازمان‌ها شده است.

ماشین آلات انبارداری جهت تخلیه و بارگیری

در پروسه لجستیک و در بخش عملیاتی آن زمانی که بارهای مختلف با وزن‌ها و ابعاد مختلف به انبار می‌رسد جهت تخلیه و انجام فرایند ورود کالاها، از انواع وسایل مورد نیاز انبار استفاده می‌شود که از جمله آنها می‌توان به انواع جرثقیل‌ها اشاره کرد. این جرثقیل‌ها که به عنوان ماشین آلات انبارداری مورد استفاده قرار می‌گیرند بر اساس کالاهایی که به انبار می‌رسند و ماهیت فعالیت انبارها مورد استفاده قرار می‌گیرند. بر اساس نوع کلاها، وزن و ابعاد می‌توان از جرثقیل‌ها در انواع گوناگونی استفاده کرد. جرثقیل‌هایی مانند جرثقیل‌های دستی، سقفی، کارگاهی، بازویی و ماشینی.

انواع تجهیزات انبارداری حمل و جابجایی

بعد از اینکه انواع کالاها، محموله ها و یا محصولات تخلیه شدند، برای ورود زدن به انبار، هر گونه حمل و جابه‌جایی و یا بارگیری و خروج از انبار، نیازمند استفاده از انواع لوازم انبارداری خاص و کاربردی هستند. برای این منظور امروزه انواع ماشین‌آلات مورد استفاده قرار می‌گیرد از جمله انواع لیفتراک‌ها، انواع جک پالت‌ها یا پالت تراک‌ها، انواع استاکر ها، ریچتراک، انواع میز‌های هیدرولیک، جک پالت‌های قیچی، انواع یدک کش و همینطور بشکه‌گیرها. در ادامه به معرفی برخی از این تجهیزات و کاربردهای آن‌ها می‌پردازیم.

 

جک پالت‌ها از انواع تجهیزات انبارداری کاربردی و با قدرتی محسوب می‌شوند که امکان حمل و جابجایی کالاها و بارهای نامتقارن را به واسطه استفاده از ابزار دیگری به نام پالت ممکن می‌سازد. بارها بر روی پالت‌ها قرار گرفته و با استفاده از جک پالت‌ها بارها در انبار جابه‌جا می‌شوند. این ابزار به سه دسته تمام برقی، تمام دستی و اردور پیکر تقسیم بندی می‌شوند که عموما در هر سه دسته دو تا دونیم تن بار قابلیت جابه‌جایی با این ابزار دارند. جک پالت‌ها که از جمله تجهیزات انبار محسوب می‌شود شامل انواع مختلف استاندارد ، طول بلند و کوتاه ، عرض زیاد ، انحنادار ، قیچی ، ضد زنگ و …تقسیم می‌شوند.

از جمله انواع تجهیزات انبارداری می‌توان به استاکرها اشاره کرد. استاکرها معمولا برای بنگاه‌های اقتصادی که امکان صرف هزینه زیاد برای به‌کارگرفتن لیفتراک‌های بزرگ و قدرتمند را ندارند بسیار ابزار انبارداری شاخصی محسوب شده  و به خوبی جایگزین لیفتراک‌ها باشد. از استاکرها که به سه دسته، دستی و نیمه برقی ( نیمه اتوماتیک ) و تمام برقی ( تمام اتوماتیک ) تقسیم می‌شوند هم برای تخلیه و بارگیری و همینطور با هدف جابه‌جایی و حمل بار نیز استفاده می‌شود.

ابزار انبارداری دیگری که مورد استفاده جابه‌جایی و حمل و نقل بارهای کم حجم‌ مورد استفاده قرار می‌گیرد میز هیدرولیک یا میزهای بالابر محسوب می‌شوند. میزهای بالابر دارای انواع ساده ، برقی و در ظرفیت و ارتفاع‌های گوناگون هستند.

وسایل مورد نیاز انبارداری برای اندازه‌گیری

زمانی که کالاها به انبار ورود می‌خورند در ابتدای ورود کالاها، بسته به نوع کاربرد انبار، به اندازه‌گیری و مشخص کردن ابعاد و وزن کالاها اقدام می‌شود. برای اندازه‌گیری و مشخص کردن ابعاد و وزن کالا از انواع تجهیزات انبارداری استفاده می‌شود. متر، کولیس، انواع ترازوهای دیجیتال و آزمایشگاهی، ورنیه و باسکول از جمله تجهیزاتی انبار برای اندازه گیری وزن و ابعاد کالاست.

قفسه‌ها از جمله تجهیزات انبارداری

یکی دیگر از لوازم بسیار قابل توجه و مهم در انبارداری قفسه‌ها هستند. استفاده از قفسه‌ها عموما با هدف نگهداری کالاها و مرتب نگه داشتن انبار از یک سو، همینطور برنامه‌ریزی برای گردش انبار و خروج کالاها به ترتیب مشخص و دانستن جایگاه‌ هر کدام از محصولات بسیار شاخص است.

به صورت کلی قفسه‌ها بسته با فضای انبار چیدمان می‌شوند اما در غالب موارد فضای بین قفسه‌ها به اندازه امکان عبور دو نفر به صورت همزمان و یا قابلیت حرکت استاکرها بین قفسه‌ها مشخص می‌شود. البته ممکن است مثلا به‌دلیل فضای بسیار کمی که انبار دارد از قفسه‌های متحرک که فضای بین آنها بسیار اندک است نیز استفاده شود اما عموما در قفسه‌های ثابت با فضای انبار مناسب فضای بین قفسه‌ها به گونه‌ای در نظر گرفته می‌شود که امکان حرکت بین قفسه‌ها راحت بوده و جایگذاری کالاها به سهولت امکان پذیر باشد.

پالت‌های تجهیزات نگهداری در انبارداری

همانطور که گفته شد بعد از تخلیه، ورود کالاها، اندازه‌گیری و جابه‌جایی برای نگهداشت کالاها در انبار از قفسه‌ها برای جایگذاری کالاها استفاده می‌شود. اما پالت‌ها از جمله دیگر تجهیزات انبارداری به حساب می‌آیند که برای نگهداری و حمل و جابه‌جایی کالاها کاربرد بسیار زیادی دارند. در واقع می‌توان گفت ظهور پالت انقلاب بزرگی در حوزه لجستیکی ایجاد کرد و دلیل عمده آن سهولت جابه‌جایی کالاها بدون اینکه به آنها آسیبی وارد شود بوده است. امروزه پالت‌ها جزء مهم و جدایی ناپذیر همه سامانه‌های لجستیکی و عملیاتی محسوب می‌شوند که نه تنها موجب تسریع در فرایند جابه‌جایی کالاها شده‌اند بلکه موجب نگهداری و حفاظت هر چه بیشتر محموله‌ها نیز هستند.

بارکد خوان به عنوان ابزار انبارداری

بارکد خوان یا همان گان یکی دیگر از انواع لوازم انبارداری محسوب می‌شود. تجهیزات انبارداری هر کدام در جایگاه بسیار بالا‌یی از اهمیت قرار دارند اما امروزه با اتوماسیون شدن فرایند انبارداری استفاده از بارکدخوان‌ها در تمامی مراحل چه بدو ورود کالاها به انبار و تا مرحله خروج از انبار بشدت رواج پیدا کرده است و به نوعی جز جدایی ناپذیر فرایندها محسوب می‌گردد.

با استفاده از این ابزار به ویژه در حوزه تجارت الکترونیک، بعد از لیبل خوردن و تعریف سریال برای هر کالایی در انبار، در هر مرحله بارکدخوان بعد از خوانش سریال کالا اعلام می‌کند که کالا در چه مرحله‌ای قرار دارد و توسط چه کسی به این مرحله در چه تاریخی رسیده است.

نوار نقاله به عنوان وسایل تجهیزات انبارداری

ماهیت انبارها تعیین می‌کند که از چه ابزار و تجهیزاتی می‌بایست استفاده شود. مثلا چنانچه انبار مورد نظر انبار یک کمپانی خرده فروشی آنلاین باشد استفاده از نوار نقاله برای تسریع در فرایند پردازش سفارشات مشتریان بسیار با اهمیت است. نوار نقاله از مرحله ابتدای پردازش که پیک آپ کالاها صورت می‌گیرد در نظر گرفته می‌شود تا مرحله آخر که بعد از بسته بندی و رسیدن کالا به واحد مبادلات انبار می‌باشد. کارشناسان و نیروهای انبار با قرار دادن کالاها بر روی نوار نقاله به راحتی و با کمترین میزان جابه‌جایی کالا را به مرحله بعد برای پردازش ارسال می‌کنند.

تجهیزات ایمنی از لوازم انبارداری

تجهیزات ایمنی از جمله لوازم بسیار ضروری و غیرقابل چشم پوشی تجهیزات انبارداری به حساب می‌آید. در همه انبارها و به خصوص انبارهای خاص که از کالاهای خطرناک و قابل اشتعال استفاده می‌شود.

استفاده از لوازمی چون کپسول آتش‌نشانی، شلنگ‌های آتش‌نشانی، آژیر اعلام خطر، منابع آب و استفاده از جعبه‌ کمک‌های اولیه در قسمت‌های مختلف انبار بسیار اهمیت دارد. داشتن کادر ایمنی برای انبار‌هایی که احتمال خطرات غیرمترقبه بالاست حتما پیشنهاد می‌شود.

سخن پایانی

همانطور که توضیح داده شد تجهیزات و لوازم انبارداری بسته به ابعاد و نوع انبارها متفاوت هستند. آنچه قابل توجه و بسیار حائز اهمیت است شناخت دقیق تجهیزات و مورد استفاده آنهاست. در واقع شما نیاز دارید در کنار شناخت کافی از تجهیزات انبارداری و کاربرد هر کدام از این لوازم و ماشین آلات به میزان فضای انبار‌ی که دارید، نوع کسب و کار، میزان بودجه، تعداد پرسنل و ظرفیت‌های کلی خود در محدوده جغرافیایی و مکانی توجه بسیار ویژه‌ای داشته باشید. اگر با شناخت کافی نسبت به تهیه انواع تجهیزات انبارداری اقدام نشود مسلما در کنار کاهش بهره‌وری و اثربخشی بخش عملیات و لجستیک در نهایت از اهداف اساسی کسب و کارتان دور خواهید شد. پیشنهاد می‌کنیم با یک نگاه سیستماتیک  حرفه‌ای، و همینطور استفاده از خبرگان این حوزه و در چهار‌چوب سیاست‌های سازمان، به طراحی یک سیستم انبارداری چابک و حرفه‌ای اقدام نمایید  و الزاما به خرید تجهیزات گران قیمت توجه نداشته باشید.

2 نظر

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.