7 نکته در خرید سیستم مدیریت انبار | WMS + راهنمای خرید

مقدمه

استفاده از فن آوری میتواند همواره منجر به بهبود بهره وری انبارداری، افزایش پاسخگویی، کاهش هزینه ها، افزایش رضایت مشتریان داخل سازمانی که مصرف کننده اقلام فنی هستند و مشتریان خارج سازمان که محصولات ما را خریداری میکنند باشد.

از یک سو با افزایش تعداد مشتریان و زیاد شدن تراکنش های انبار، نیاز به تبادل داده های انبار به شکلی دقیق، ایمن و سریع نیز افزایش می یابد. از سوی دیگر، با افزایش رقابت بین شرکت ها نیاز به ابزارهای فن آوری اطلاعات (IT) برای پشتیبانی از کسب و کار و ایجاد قابلیت اطمینان، سرعت، کنترل و انعطاف پذیری در عملیات انبارداری ضرورت می یابد. در دنیای امروز توانایی در انتقال لحظه ای اطلاعات به امری ضروری در مدیریت عملیات شرکت ها تبدیل شده است.

شرکت هایی که انبار خود را با استفاده از فرم های کاغذی و یا فایل های اکسل مدیریت میکنند از بهره وری کمتری برخوردار خواهند بود و عملیات مدیریت انبار را با هزینه ی بالاتری اجرا میکنند. همچنین درصد بروز خطا در چنین شرکت هایی بسیار بالاتر از شرکت هایی است که از سیستم های مدیریت انبار و ابزارهای فن آوری اطلاعات در این حوزه بهره می برند. همچنین زمان اجرای فرایندها در انبار های مبتنی بر کاغذ بسیار طولانی تر از انبارهایی است که دارای سیستم مدیریت انبار (WMS [1]) هستند.

لذا هر شرکتی که بخواهد در دنیای رقابتی این روزها فعالیت داشته باشد نیازمند داشتن یک سیستم مدیریت انبار است که اطلاعات آن به روز باشد و در لجظه قابل دسترس شود.

اولین دغدغه در استفاده از سیستم های مدیریت انبار هزینه ی آن است. خوشبختانه در سالهای اخیر هزینه ی چنین سیستم هایی رو به کاهش گذاشته و امروزه شرکت ها با انواع گزینه های مختلف برای انتخاب روبرو هستند.

انواع سیستم های بزرگ، کوچک، با قابلیت ها و امکانات مختلف در بازار موجود است. حتی اجاره ی ماهانه سیستم های انبارداری مخصوصاً برای شرکت های تازه تاسیس و نوپا و استارت آپ ها میتواند بسیار جذاب باشد.

همچنین شرکت ها میتوانند اطلاعات خود را روی کلود (فضای ابری مجازی) ذخیره کرده و با استفاده از دستگاه های مختلفی چون موبایل، تبلت، رایانه شخصی یا لپ تاپ در هر زمان و در هر مکان به آنها دسترسی داشته باشند.

سیستم مدیریت انبار هم میتواند به صورت مستقل باشد و هم به عنوان بخشی (یا ماژولی) از یک سیستم بزرگتر مانند سیستم های ERP [2] باشد. این سیستم همچنین میتواند از آخرین تکنولوژی های انبارداری مثل اتوماسیون، RFID، تشخیص صدا، تشخیص تصویر و … پشتیبانی کند.

با توجه به وجود انواع مختلف سیستم های مدیریت انبار در بازار در این مقاله قصد داریم تا به فرایند انتخاب یک سیستم مدیریت انبار خوب نگاهی بیاندازیم و کاربردهای این سیستم ها که به بهبود بهره وری شرکت ها و کاهش هزینه های آنان کمک میکنند را بررسی کنیم.

چرا شرکت ها به سیستم مدیریت انبار نیاز دارند؟

اگرچه انبارهای سنتی با بهبود چیدمان انبار و قراردادن اقلام پرتقاضا نزدیک به درب خروج انبار، میتوانند بهبود هایی در بهره وری انبارداری خود ایجاد کنند، اما دستیابی به بیشترین بهره وری نیازمند سیستم نرم افزاری خواهد بود.

در بسیاری از کسب و کارها توقع مشتریان روز به روز افزایش می یابد و مواردی چون تبادل الکترونیک داده ها، شفافیت آنلاین و پاسخ سریع به درخواست آنها به یک ضرورت تبدیل شده است. لذا سیستم مدیریت انبار (WMS) میتواند بخشی از این راه حل باشد.

در شرکت، تیم های فروش و بازاریابی نیز بخشی دیگری از متقاضیان اطلاعات لحظه ای هستند و تیم حسابداری و مالی به طور مداوم این با این اطلاعات کار میکند.

قبل از آنکه به مزایای استفاده از سیستم مدیریت انبار اشاره کنیم، این نکته حائز اهمیت است که سیستم مدیریت انبار (WMS) با سیستم کنترل موجودی متفاوت است. بسیاری از شرکت ها اقدام به خرید سیستم کنترل موجودی میکنند با تصور آنکه میتوانند عملیات انبار خود را هم با این سیستم انجام دهند.

در صورتی که این دو سیستم متفاوت هستند. سیستم کنترل موجودی وظیفه ی رسیدگی به سطح انباشه کالاها در انبار و اطمینان از بهینه بودن این سطح است.

به عنوان مثال میتوانید امکانات سیستم کنترل موجودی شرکت نواندیش MRO را در اینجا ملاحظه کنید.

برای ارتقاء بهره وری انبار، سیستم مدیریت انبار باید بتواند به صورت لحظه ای تمام فرایندهای انبار را انجام داده و با دیگر سیستم های شرکت ارتباط برقرار کند.

البته ممکن است بتوانید نرم افزاری پیدا کنید که هر دو وظیفه ی مدیریت انبار و کنترل موجودی را برآورده کند. در ادامه ی این مقاله و در بخش انتخاب سیستم مدیریت انبار، به حداقل الزامات مورد نیاز سیستم اشاره خواهیم کرد.

سیستم نرم افزاری مدیریت انبار (WMS) میتواند به سرعت داده ها را پردازش کند و تراکنش های انبار را هماهنگ نماید. این سیستم میتواند انواع گزارشها را تولید کند و حتی حجم زیادی از تراکنش های حاصل از عملیات فروش الکترونیک را نیز پاسخ دهد.

مزایای داشتن سیستم نرم افزاری مدیریت انبار (WMS)

  1. قابلیت ردیابی و پایش لحظه ای موجودی انبار
  2. بهبود بهره وری در انبارداری
  3. دقت و صحت در اطلاعات موجودی انبار
  4. کاهش پرداخت های اشتباه در انبار
  5. بازپرسازی خودکار
  6. کاهش نرخ بازگشت موجودی به انبار
  7. گزارش دهی دقیق، سریع و مطمئن
  8. بهبود در پاسخگویی به درخواست های انبار
  9. پایش اطلاعات با دسترسی از راه دور
  10. بهبود خدمت دهی به مشتریان
  11. کاهش انجام کارها با کاغذ

دستیابی به اطلاعات با کیفیت منجر به افزایش فروش و کاهش هزینه ها می شود. در شکل زیر که توسط آقای تامپکین تصویر شده، مشخص می شود که چطور کیفیت اطلاعات منجر به افزایش فروش و کاهش هزینه می شود.

مراحل انتخاب و خرید سیستم مدیریت انبار (WMS)

در انتخاب سیستم مدیریت انبار در ابتدا باید نیازهای شرکت و الزامات کسب و کار آن به طور کامل درک شود. همچنین آینده ی این نیازها و الزامات باید مدنظر قرار گیرد.

باید استراتژی شرکت مورد توجه قرار گیرد و اطمینان حاصل شود که نرم افزاری انتخابی پاسخگوی نیازهای خاص شرکت و اهداف کسب و کار آن خواهد بود.

این امر بقدری مهم است که شاید نیاز باشد تا بجای خرید یک نرم افزار آماده، یک نرم افزار مخصوص توسط خود شرکت نوشته شود و یا با همکاری یک شرکت نرم افزاری توسعه یابد. هدف دستیابی به کارآمد ترین نرم افزار است و نه صرفاً داشتن نرم افزار.

توجه کنید که انجام محاسبات مربوط به نرخ بازگشت سرمایه (ROI) در مورد خرید و پشتیبانی های آتی سیستم انبار از ضروریات موفقیت در این خصوص است.

برای آنکه مطمئن شوید که سیستم انتخابی شما بهترین و مناسب ترین گزینه برای عملیات شماست در این قسمت راهنمایی ارائه کردیم که بر اساس توصیه های BASDA  و Sage Accpac تهیه شده است:

  1. یک تیم پروژه تشکیل دهید.
  2. تعریف، ثبت، بازنگری و بهبود فرایندهای جاری. فرایندهای ضعیف یا اضافی را وارد سیستم نکنید.
  3.  وظایف اصلی سیستم جدید را لیست کنید.
  4. تمام برنامه های توسعه آینده را در لیست مشخصات مورد نیاز درج کنید.
  5. مزایایی که سیستم WMS برای شرکت خواهد داشت را لیست کنید.
  6. جستجو کنید و لیست شرکت های توسعه دهنده سیستم مدیریت انبار که برای صنعت شما محصول ارائه کرده اند را تهیه کنید.
  7. از شرکت هایی که سیستم مدیریت انبار را پیاده سازی کرده اند، بازدید کنید و مزایایی که سیستم مدیریت انبار برای آنها به ارمغان آورده مطلع شوید.
  8. گزارش محاسبات نرخ بازگشت سرمایه (ROI) تهیه کنید.

سیستم مدیریت انبار چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟

یک سیستم مدیریت انبار اثربخش دارای ویژگی های زیر است:

1 توانایی ارتباط با دیگر سیستم ها را داشته باشد

این سیستم باید بتواند با سایر سیستم ها و نرم افزارها مانند حسابداری، ERP، حمل و نقل، فروش، بازرگانی و اتوماسیون در ارتباط باشد. همچنین این سیستم باید بتواند با تکنولوژی هایی مانند اسکنرها، RFID، تشخیص صدا و تصویر در ارتباط باشد.

2 ماژولار و مقیاس پذیر باشد

تا حد ممکن دنبال سیستم هایی باشید که ماژولار باشند تا فقط برای کارکردهای مورد نیاز شما و مواردی چون آموزش و پیاده سازی هزینه دریافت کنند.

اطمینان حاصل کنید که سیستم قابلیت مدیریت تراکنش های حاص از تجارت الکترونیک و فروش اینترنتی را داشته باشد و بتواند جزئیات محصول در وبسایت شما را به صورت لحظه ای به روز رسانی کند.

سیستم باید کاملاً متناسب با نیاز شما باشد. خرید سیستمی که بسیار فراتر از نیاز شما است فقط منجر به اتلاف سرمایه شما افزایش هزینه های آموزشی و پیاده سازی خواهد شد و هیچ منفعتی را به دنبال نخواهد داشت.

مطمئن شوید سیستم میتواند با بیشترین کاربر هم زمان که نیاز کسب و کار شماست فعالیت کند. اینکه در آن واحد چند کاربر بخواهند از سیستم استفاده کنند و سیستم قادر به پاسخگویی نباشد از معایب بسیار جدی سیستم به شمار می آید.

3 به مباحث پشتیبانی سیستم توجه کنید

اینکه سیستمی را از یک شرکت بسیار معتبر و معروف خریداری کنید ولی نتوانید به خوبی از آن شرکت پشتیبانی دریافت کنید هیچ فایده ای برای شما به همراه نخواهد داشت.

بسیاری از شرکت های کوچک تر فروشنده نرم افزار وجود دارند که قدرت انطباق با نیازهای شما در آنها بسیار بالاست و پشتیبانی و پاسخگویی بهتری ارائه می کنند. همچنین شانس شما پرداخت کمتر در چنین شرکتهایی بیشتر است.

4 تحت وب بودن

با مسائلی که این روزها کرونا برای کسب و کارها بوجود آورده و تغییر شیوه های کاری بعد از آن، بسیار مهم است که سیستم مدیریت انبارشما بتواند از طریق وب و از راه دور قابل دسترس باشد تا کاربران سیستم بتوانند کارهای خود را به راحتی انجام دهند.

در این حالت داشتن سطوح دسترسی و محافظت شده در سیستم از ضروریات به حساب می آید که باید به آن توجه ویژه کنید.

5 کاربرپسندی

سیستم مدیریت انباری را انتخاب کنید که کاربر پسند باشد. سیستمی که محیط انتخاب و کلیک داشته باشند و صفحه آن خوانا و دارای طراحی مناسب باشد.

این امر منجر به بهبود بهره وری کاربران سیستم شده و پذیرش آن را شرکت ما را بالا میبرد. اطمینان یابید که سیستم به صورت در لحظه (آنلاین) کار می کند و تغییرات موجودی را لحظه ای ثبت میکند.

6 استاندارد بودن

اطمینان حاصل کنید که در حال حاضر استانداردهای رایج را دربرداشته باشد. اینکه سیستم طبق استانداردی باشد که مورد پذیرش مشتری شما یا قوانین حاکم بر کشور نیست از معایب بزرگ به حساب می آید.

مطمئن شوید که شرکت ارائه دهنده ی سیستم، نسخه های به روز رسانی شده نرم افزار را رایگان یا با حداقل هزینه به شما ارائه خواهد کرد.

7 قابلیت های گزارش دهی

مطمئن شوید که سیستم توانایی گزارش دهی خوبی متناسب با نیاز شما داشته باشد و همچنین بتواند مواردی که در فرایندها اشتباه رخ داده را گزارش دهد.

کارهایی که قبل از تصمیم گیری نهایی باید انجام دهید

از شرکت فروشنده نرم افزار بخواهید مشتریانی که قبلاً از سیستمش استفاده کرده اند را به شما معرفی کند.

با مشتریان قبلی سیستمی که میخواهید خریداری کنید ملاقات کنید، نظرات آن هارا بشنوید و از مشکلات سیستم مطلع شوید.

قبل از تصمیم گیری نهایی از فروشنده بخواهید برنامه پیاده سازی خود را با جزئیات کامل و شامل زمانبندی و منابع مورد نیاز به شما تحویل دهد.

نحوه پیاده سازی سیستم مدیریت انبار

در پیاده سازی سیستم جدید مدیریت انبار از موارد زیر پیروی کنید:

  1. از شرکت بخواهید زمانی به شما اختصاص دهند که بتوانید به طور کامل سیستم را به کارکنان معرفی کنید. مطمئن شوید کارکنانی که درگیر این سیستم هستند فرصت کافی برای یادگیری و پیاده سازی داشته باشند.
  2. یک برنامه پیاده سازی واقع بینانه تهیه کنید.آن را با شرکت فروشنده و تیم پروژه خود به اشتراگ گذاشته و بر سر موارد کلیدی آن به توافق برسید.
  3. در دسترس بودن کارکنان کلیدی را در طول فاز پیاده سازی تضمین کنید.
  4. تاریخ های تحویل مراحل مختلف سیستم را با فروشنده تعیین کنید.
  5. از بین کارکنان خود، کاربران برتر را برای کار با سیستم انتخاب کنید.
  6. یک برنامه آموزشی برای یادگیری همه کارکنان آماده کنید.
  7. تازمانی که سیستم به طور کامل مستقر نشده دنبال اصلاح آن نباشید.
  8. برنامه پیاده سازی را با جدیت پایش کنید و به زمانبندی متعهد باشید.

——————-

[1] Warehouse Management System

[2] Enterprise Resource Planning

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.