مدیریت انبارداری صنعتی 7 نکته کلیدی در انبار داری باید بدانید..

در این مطلب قصد داریم به انبار داری صنعتی اختصاص دهیم و به وظایف انباردار و اقلام موجود در انبار صنعتی و.. بپردازیم  با نو اندیش همراه باشید.

انبار داری و فرآیند انبارداری صنعتی چیست؟

به هر محیط یا بنایی که برای نگهداری چیزی اختصاص داشته باشد انبار می گویند. انبارها در اندازه بزرگ غالباً توسط تولیدکنندگان، تجار، عمده فروشان، گمرک، مشاغل حمل و نقل و … مورد بهره برداری قرار می گیرند.

انباردار کسی است که وظیفه نگهداری از اقلام و قطعات را در انبار برعهده دارد. انباردار موظف است هر کالا یا قطعه (اعم از تولیدی یا غیرتولیدی) را با توجه به شرایط نگهداری آن، مراقبت کند.

به فرآیند انبارش اقلام و قطعات در انبار انبارداری گفته می شود و اگر این فرآیند در محیط های صنعتی باشد، انبارداری صنعتی می گویند.

 انبارداری صنعتی چه اهمیتی دارد؟

پس از سپری نمودن فرآیند خرید که توسط واحد سفارشات در سازمان انجام می پذیرد، کالا یا قطعه ی خریداری شده به محض ورود به سازمان تحویل انبار می گردد.

انبار به عنوان یکی از ارکان اصلی سازمان، وظیفه مهمی در مدیریت ارتباط کالا به عنوان یک موجودیت اصلی با سایر بخش های سازمان بر عهده دارد. این ناهماهنگی در تمام سطوح موجودیت ها اعم از انبار تولیدی و انبار غیرتولیدی می تواند دردسرساز شود. در صورتی که چنین نابسمانی در انبار محصول باشد، می تواند به اعتبار برند آسیب وارد کند و در صورتی که در سایر انبار ها باشد می تواند خسارت های مالی به سازمان تحمیل کند.

مدیریت انبار داری

 

مزایای مدیریت انبارداری صنعتی !

به مدیریت مجموعه فرآیند انبارداری در صنعت که باعث جلوگیری از نابسمانی در انبار می شود، مدیریت انبارداری صنعتی گفته می شود. در واقع انبارهای صنعتی که به عنوان قلب تپنده سازمان می بایست همواره آمادگی پاسخگویی به نیازهای واحدهای متفاوت سازمان در حوزه کالا و قطعه را داشته باشد.

از جمله وظایف انباردار

    • حفظ و حراست از اقلام و قطعات موجودی در انبار
    • اطلاع از موجودی و کنترل دوره موجودی انبار
    • گزارش موجودی های اضافی و راکد
    • نظارت در فرآیند دریافت و تحویل کالا
    • نگهداری سوابق فرآیندهای ورود و خروج کالا از انبار
    • آشنایی با فنون انبارداری

برسی انبار دار از اقلام موجود در انبار

اقلام موجود در انبار صنعتی

نیاز ملزومات مصرفی سازمان چیست؟

سازمان در جریان فعالیت به ملزوماتی نیاز دارد تا بتواند نیازهای روزمره و جاری را در واحدهای مختلف مرتفع سازد. ملزومات مصرفی سازمان که گاهی اوقات تحت عنوان ملزومات اداری شناخته می شود در بیشتر اوقات به رفع همین نیازهای اداری پرداخته و کمتر شامل بخش تولید می شود.

ساختار مواد اولیه از مواد خام تا محصول نهایی

مواد اولیه یا مواد خام، به عنوان جزئی از محصول تولیدی به شمار می آید. مواد خام ممکن است یک ماده اولیه باشد اما در برخی موارد ممکن است محصول نهایی یک کارخانه دیگر به عنوان ماده اولیه کارخانه دیگر مورد استفاده قرار می گیرد. به عنوان مثال پنبه به عنوان ماده اولیه کارخانه نساجی مورد استفاده قرار گیرد و پارچه تولید شده از پنبه نیز می تواند به عنوان ماده اولیه کارخانه پوشاک باشد.

20 فرم اصلی انبارداری که هر انباردار با آن سرو کار دارد

نمونه فرم های انبارداری

جریان مراحل ساخت کالا

به کالایی گفته می شود که مراحل تولید را آغاز کرده اما تولید آن به اتمام نرسیده و در جریان تولید نیازمند انبار یا دپو می باشند. به عنوان مثال در ساخت خودرو، در چند مرحله فرآیند ساخت تکمیل می شود و در هر مرحله نیازمند مدیریت در خط تولید می باشد که این مدیریت به شکل دپو در انبار می باشد.

محصول به چه کالایی گفته می شود؟

به کالای آماده شده برای فروش، محصول گفته می شود و محل نگهداری از این انبار را انبار محصول می گویند. با توجه به ماهیت سازمان، تامین محصول متفاوت است. اگر ماهیت سازمان تولیدی باشد، کالای موجود در انبار محصول از خط تولید تامین می گردد اما اگر ماهیت سازمان بازرگانی باشد کالای موجود در انبار از طریق بازار تامین شده است.

مواد جانبی در حال ساخت

با اقلام یا قطعاتی گفته می شود که مستقیماً در کالای تولیدی به کار نمی رود اما بخشی از تولید محسوب می شود.

انبار دار درحال نوشتن روی کالا

انبارگردانی چیست و چه مزایایی دارد؟

سابقاً نیز به مراتب گفته شده است که انبار به عنوان بخش عمده ای از سرمایه سازمان همواره نیازمند نظارت و کنترل مستمر می باشد. انبارگردانی در اصطلاح به معنی صورت برداری از موجودی انبار و ارزیابی آن است.

در انبارگردانی موجودی واقعی اقلام و قطعات شمارش می شود و با موجودی ثبت شده در نرم افزار مطابقت داده می شود.

هر انبار در طول سال حداقل یکبار طبق استاندارد می بایست انبارگردانی شود. اما با توجه به سیاست های سازمان و اصول حسابداری و ذیحسابی، ممکن است دفعات انباگردانی افزایش یابد.

دلیل اصلی انبارگردانی جلوگیری از وجود مغایرت بین موجودی واقعی انبار با موجودی در نرم افزار انبار است که ممکن است بنا به یکی از این دلایل رخ دهد:

  • ممکن است در ثبت ورود و خروج در انبار اشتباهی رخ داده باشد. به عنوان مثال کالا در هنگام خروج در سیستم ثبت نشده باشد. در اینصورت موجودی واقعی با موجودی سیستم مغایرت دارد. یا در شمارش و ثبت تعداد خروجی خطایی به وجود آمده باشد.
  • ممکن است بخشی از رویدادهای مالی در سیستم ثبت نشده باشد و ایجاد تناقض در اسناد مشاهده شود مانند خرید یا فروش.
  • در برخی موارد پیش می آید که با عدم تغییر طبقه کالا در انبار، مشکلاتی به وجود بیاید. به عنوان مثال در صورتی که کالایی تبدیل به ضایعاتی شده باشد و در سیستم تغییر نکرده باشد.
  • دقیق بودن در گزارش گیری و آمار گیری
  • آشنایی با کالاهای پرگردش، کم گردش و ضایعاتی در سازمان
  • همیشه اشتباهات سهوی در انبار موضوع مغایرت نیست و گاهی اوقات پیش می آید که موجودی انبار نیز به عنوان سرمایه مورد سرقت قرار می گیرد. به عنوان مثال یک قطعه اصل آلمانی با نمونه مشابه چینی اختلاف قیمت زیادی دارد و همین اختلاف قیمت ممکن است برخی را به سرقت یا سوءاستفاده تطمیع نماید.

لزوم نرم افزار مدیریت انبار چیست؟

یکی از تفاوت های مدیریت نوین با مدیریت سنتی در استفاده از ابزارهای مدیریتی است. از جمله مهمترین این ابزارها، نرم افزار است. مدیریت نوین با بهره گیری از نرم افزار در راستای استفاده بهینه از اطلاعات موجود، بر آن است تا بتواند در کنار کاهش اشتباهات و افزایش دقت، امکان تصمیم گیری آنی و درست را لحاظ کند.

تحلیل کالاهای انبار با نرم افزار انبارداری

از جمله مزایای نرم افزار مدیریت انبار 

انبارداری شامل سلسله فرآیندهای مرتبط به هم می باشد که در صورت نقصان و قصور در هر بخش کل فرآیند مدیریت کالا و نهایتاً حسابداری آن با مشکلاتی عدیده ای مواجه می گردد. بدیهی است مدیریت صحیح این فرآیند می تواند هزینه های مربوط به نگهداری موجودی، سفارش گذاری و تامین اقلام و قطعات را کاهش دهد.

عملیات انبارداری و حسابداری انبار شامل فعالیت‌های مهمی نظیر مدیریت انبار، جانمایی کالا، مدیریت موجودی، ثبت ورود و خروج کالا، قیمت‌گذاری و حسابداری مواد و کالا، مدیریت درخواست‌ها و سفارش‌گذاری، انبارگردانی و غیره است.

فرآیند مدیریت انبار با توجه به پیچیدگی، تنوع، اهمیت و حجم بالای آن و همچنین با توجه به اینکه بخشی از سرمایه در گردش سازمان به شمار می رود، بخشی از نیازهای اساسی بسیاری از سازمان های تولیدی و تجاری به شمار می رود. بخشی از وظایف سیستم مدیریت انبار شامل موارد ذیل می باشد:

  • مهیا نمودن اطلاعات صحیح از موجودی اقلام و قطعات در انبار
  • مدیریت صحیح ورود و خروج کالا بر اساس فرآیندهای سازمان
  • به روز نگه داشتن اطلاعات اساسی اقلام و قطعات در انبار مانند قیمت، تعداد و …
  • ثبت، نگهداری و ارائه وقایع مالی مربوطه به ورود و خروج مواد و کالا از انبار.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.